Wie zorgt voor wie?

Een eetprobleem bij kinderen, is nooit alleen van het kind. Bijna altijd is er een belastende geschiedenis bij één of beide ouders en voor het hele gezin is het een zware last om te dragen. Iedereen past zich aan en loopt vaak op eierschalen om maar te zorgen dat het niet erger wordt. Met het gevolg dat juist de belangrijkste stappen niet worden gezet en onbedoeld de situatie toch erger wordt.

Dat is de reden dat ik vooral met ouders werk

Even voor de duidelijkheid: Het gaat hier niet om een schuldvraag! Ouders zijn de basis voor een kind. Waar ze mogen landen, fouten durven maken en zichzelf kunnen zijn. Dat is tenminste het uitgangspunt. Je ouders zijn in principe de mensen die het meest van je houden op de hele wereld, zelfs als je al volwassen bent.

Geen enkele ouder zal bewust zijn kind pijn, verdriet, teleurstelling, angst of een trauma aandoen. Er is altijd een goede bedoeling, ook al voelt dat echt niet zo. De mensen waar ik mee werk, zijn stuk voor stuk goede, lieve mensen waar het toch niet goed gaat bij het eetgedrag van hun kind.

Waar het begint

Wanneer er gedragspatronen, overtuigingen of trauma wordt doorgegeven van de ene generatie op de andere, dan kan je kind dat alleen maar ontvangen. Dat wil zeggen: Deze dingen worden doorgegeven totdat iemand bereid is om ze op te ruimen, te voelen of terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Een kind kan dit niet alleen!

Ongemerkt zit er veel verborgen in onze opvoeding en dat maakt het ook lastig om te veranderen, maar het kan wel! Je kunt als ouder op die manier enorm veel betekenen voor je kind.

Wanneer jij bereid bent om je eigen verleden en je ongemakken aan te kijken, kun jij de last een beetje voor ze dragen. Je kunt je eigen stuk weer terugnemen, dan hoeft je kind het niet meer voor jou te dragen.

Wil je weten hoe dit voor jou werkt? Laten we kennismaken!

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!