Mijn kind liegt tegen mij

Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw kind tegen je liegt kan dat enorm lastig zijn. Het druist tegen het gevoel in dat je verbonden bent met elkaar en maakt dat je onzeker kan worden of je wel het juiste doet voor je kind. Zeker als het gaat over dingen die jij belangrijk vind, zoals over voeding, drugs, alcohol o.i.d. Maar wat kun je doen om te zorgen dat je kind niet meer tegen je liegt? Laten we bij het begin beginnen…

Waarom liegen kinderen eigenlijk?

Kinderen liegen om verschillende redenen tegen hun ouders. Een veelvoorkomende reden is dat liegen vaak makkelijker is dan de reactie van hun ouders te ontvangen. Als kinderen bang zijn voor straf of negatieve gevolgen, kiezen ze soms voor de weg van de minste weerstand door de waarheid te verdraaien of te verzwijgen. Het vermijden van confrontatie en het ontlopen van lastige gesprekken kunnen hen ertoe aanzetten om de waarheid te verhullen. Het is een manier om om te gaan met een lastige situatie, kiezen voor de weg van de minste weerstand is dan ook een logische keuze.

En, welke weg kies jij?

Welke rol spelen de voorbeelden die ze thuis zien eigenlijk? Kinderen leren veel door het gedrag van hun ouders te observeren. Als ze merken dat hun ouders niet altijd open en eerlijk zijn, kunnen ze dit gedrag overnemen. Bijvoorbeeld, wanneer ouders kleine leugentjes vertellen om bepaalde situaties te vermijden of om gevoelens te sparen, leren kinderen dat dit een acceptabele manier is om met moeilijke situaties om te gaan.

Wie doet dat nu niet?

Het is enorm belangrijk om als ouder bewust te zijn van de signalen die je afgeeft. Door zelf eerlijkheid en open communicatie te modeleren, geef je je kinderen een ander voorbeeld om te volgen. Dit betekent ook dat je open moet zijn over je eigen vergissingen en onzekerheden. Kinderen voelen zich veiliger om de waarheid te vertellen als ze weten dat hun ouders ook menselijk zijn en onhandige keuzes maken.

What else?

Een andere reden waarom kinderen liegen, is om hun autonomie te beschermen. Naarmate ze ouder worden, zoeken kinderen meer onafhankelijkheid en privacy. Soms kan dit zich uiten in het achterhouden van informatie of het vertellen van leugens om hun eigen ruimte en keuzes te beschermen.

Of ze liegen om zichzelf beter voor te doen of om erbij te horen. De druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen of om geaccepteerd te worden door leeftijdsgenoten of door hun ouders kan hen ertoe aanzetten om de waarheid te verdraaien.

Hoe dan?

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het respecteren van hun autonomie en het blijven bieden van begeleiding. Als ouder is het cruciaal om een ondersteunende en niet-oordelende omgeving te creëren waarin kinderen zich vrij voelen om eerlijk te zijn, zonder bang te zijn voor afwijzing of straf.

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!