Wat jullie lichaamsomvang en figuur ook moge zijn, twijfel nooit aan je innerlijke wijsheid of ervaringen

– Evelyn Tribole & Elyse Resch

Wat is Intuïtief eten?

Intuïtief eten diëtist

Elst, regio Arnhem en Nijmegen

Intuïtief eten is geen dieet en kent geen regels. Het voeden van je lichaam wordt niet meer gestuurd door externe (dieet)regels of een slankheidsideaal, maar van binnenuit door honger en verzadiging. Zelfzorg en vriendelijkheid naar je lichaam staan voorop. Dit is een heel natuurlijke manier van eten, die het liefst zo jong mogelijk wordt aangeleerd.

Herstellen van je relatie met eten en je lichaam

Door de wens om aan een uiterlijk ideaalbeeld te voldoen, wat vanuit veel kanalen wordt aangemoedigd, kan het lastig zijn om bij je interne behoeften te blijven en je lichaam te voeden met wat het nodig heeft. Door het luisteren naar innerlijke signalen af te leren kunnen er niet alleen in het eetpatroon verstoringen ontstaan, maar ook op andere vlakken van iemands leven.

De principes van Intuïtief eten

Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten!

De principes van Intuïtief eten kunnen je helpen van jezelf onvoorwaardelijke toestemming te krijgen, om te eten als je honger hebt en te kiezen welk eten je wilt. Je krijgt de keuze om te eten vanuit lichamelijke in plaats van emotionele redenen en je leert vertrouwen op interne honger- en verzadigingssignalen om te bepalen wanneer en hoeveel je eet. Dit is een vaardigheid die we als kind allemaal bezitten, maar wordt bij veel mensen met de tijd weer afgeleerd.

Binnen de principes van Intuïtief eten ontmoeten mijn vakgebieden diëtetiek en ACT elkaar en het lezen van het boek van (van diëtisten Evelyn Tribole & Elyse Resch) is dan ook de eerste stap geweest in het starten van mij eigen praktijk. Waar ik het gedachtengoed van Intuïtief eten als waardevolle invalshoek gebruik bij het begeleiden van mijn cliënten en hun gezinnen.

De wetenschap
Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek ruimschoots laten zien dat Intuïtief eten veel voordelen kent, zoals een beter zelfbeeld, meer levensvoldoening, meer psychologische weerbaarheid, minder eetbuien en minder restrictief eetgedrag.

De principes van Intuïtief eten
De principes van Intuïtief eten

Heb je vragen

of wil je een gratis sessie plannen?