Je kunt alleen een kind helpen als je het kind in de ouder helpt

– Marleen Diekmann

Kinderdiëtist

Ik ben ook Kinderdiëtist

Ondersteuning van kind, gezin en ouders bij eetproblematiek en eetstoornissen

Een kinderdiëtist is een diëtist die naast de vierjarige HBO-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ een extra opleiding heeft gevolgd specifiek gericht op voedings- en dieetadvisering aan zwangeren, zuigelingen en (jonge) kinderen. Hierbij staat de ondersteuning van ouders/verzorgers centraal in het proces.

Dit doet Your Nature door naar de leefomgeving van een kind te kijken en ouders/verzorgers handvatten te geven om op een andere manier om te gaan met de lastige situaties die ze tegenkomen rondom eten en eetmomenten. Dit kan betekenen dat we aan het werk gaan in een gezinssetting, of individueel met leden van het gezin.

Gezonde voeding voor kinderen

Elst, regio Arnhem en Nijmegen

Uiteraard is gezond eten belangrijk, zeker als je nog volop aan het groeien en ontwikkelen bent. Wanneer een kind niet kan of wilt eten is het heel begrijpelijk dat jij als ouder veel frustratie en machteloosheid kunt ervaren.

Ook ik heb me in het verleden enorm zorgen gemaakt over het eetgedrag van mijn opgroeiende kind. Alles heb ik geprobeerd wat ik maar bedenken kon, maar het enige dat hielp was wat meer loslaten van de regie en zelf aan de slag met mijn eigen onzekerheden. Samen leren vertrouwen op mijn gevoel en de eigen regie van mijn kind.

Of er nu een aanwijsbare oorzaak is of dat er sprake is van voedselweigering, de emoties die jij ervaart rondom het eetgedrag van je kind zijn vaak niet helpend in de lastige situatie waar jij je in bevindt. We kunnen samen kijken wat jij en je kind nodig hebben om met meer rust deze situatie te kunnen bekijken.

  • Weigert je kind om iets nieuws te proeven, groente te eten of eet je kind vaak helemaal niks?
  • Is er regelmatig een machtsstrijd aan tafel?

  • Vind jij het vaak ongezellig tijdens de maaltijd en moet dat anders?

  • Maak jij je zorgen over het eetgedrag van je opgroeiende tiener?

  • Heb je alles wat je als ouder kunt bedenken al geprobeerd, alleen werkt het niet of het gaat van kwaad tot erger?

  • Heeft je kind een ongezond eetpatroon of probleem met eten?

  • Wil je verder kijken dan alleen wát er gegeten wordt?

Kinderen leren gezond eten

Eten met opgroeiende kinderen

Hoe graag je als ouder ook wilt dat ze precies doen wat je zegt, je kunt je kind nu eenmaal niet dwingen te eten

Kinderen zijn misschien onervaren en nieuw in deze wereld, het zijn kleine mensen met een eigen identiteit, die ze onder jouw begeleiding mogen ontwikkelen. Echter wordt er voor kinderen heel veel bepaald door hun ouders en andere begeleiders. Wat een kind in zijn mond stopt hoort daar niet bij, hier is je kind zelf de baas over. Hoe meer jij het wilt sturen, hoe meer je kind je dit laat merken. Een probleem met eten gaat dan ook (bijna) nooit alleen over eten. Eten is controle voor je kind en emotie voor jou.

Als kinderdiëtist begeleid ik ouders die thuis uitdagingen ervaren rondom het eetgedrag van hun kind. We richten ons hierbij minder op wat er daadwerkelijk wordt gegeten, maar veel meer op wat er door iedereen ‘meegebracht wordt’ aan tafel. Wat er in de leefomgeving van het kind gebeurt en de interactie tussen de verschillende gezinsleden kan veel invloed hebben op het eetgedrag van een kind.

Door hiernaar te kijken kan duidelijkheid ontstaan over wat je als ouder doet om het gedrag te creëren of in stand te houden en wat je kind nodig heeft van jou als basis voor verandering. Herken jij jouw kind of gezin hierin? Dan kijk ik graag een keertje met je mee naar wat jij zou kunnen doen als ouder.

Heb je vragen

of wil je een gratis sessie plannen?