Verstoord eetgedrag

Wanneer is het verstoord eetgedrag?

Verstoord eetgedrag kan, net als een eetstoornis, een enorme impact hebben op je leven of op je gezin. Wanneer we het hebben over selectief eetgedrag (bij kinderen) en stress over eten kun je daar iedere dag opnieuw veel last van hebben. Voor veel mensen kan het voelen alsof ze een slechte ouder zijn, want ‘je kind moet toch wel gezond eten’. Net als bij een eetstoornis gaat verstoord eetgedrag eigenlijk nooit over eten, daarom helpt het ook niet als de focus op het eten wordt gelegd.

Eetstoornissen

Verstoord eetgedrag

Wat houdt het in en wat kun je doen?

Klagen over je gewicht en lichaam, jezelf vergelijken met anderen, letten op wat je eet, eten uit emotie of juist extra veel sporten (wanneer je een keer teveel gegeten hebt). Het zijn dingen die tegenwoordig heel normaal lijken te zijn voor veel mensen en we zien het ook steeds vaker bij (jonge) kinderen gebeuren. Helaas zijn ze vaak niet zo onschuldig als ze lijken en kan dit een indicatie zijn van een eetstoornis of verstoord eetgedrag.

In Nederland doet ca. 50% van de mensen chronisch aan de lijn. Niet iedereen doet dit op een gezonde manier, bijvoorbeeld door te weinig te eten om af te vallen, maaltijdvervangers te gebruiken of eten te compenseren door te sporten. Vaak in combinatie met het regelmatig hebben van een eetbui en strenge regels rondom eten, sporten of gewicht. Wat we allemaal kunnen plaatsen onder verstoord eetgedrag of een verstoorde relatie met het eigen lichaam.

Naast dat dit voor veel volwassenen geen fijne manier is om in het leven te staan, is dit voor hun kinderen het voorbeeld dat ze krijgen. Welke relatie jouw kind met zijn zichzelf en zijn eigen lichaam ontwikkeld is voor een groot deel afhankelijk van welk gedrag jij (on)bewust laat zien.

Eetprobleem

Het gaat niet om gewicht!

Verstoord eetgedrag gaat over gevoel

Verstoord eetgedrag kan voelen als aanstellerij of een wens om (extreem) dun te zijn. Het gaat bijna altijd samen met een sterke prestatiedrang, perfectionisme, behoefte om gezien of gehoord te worden, een slecht zelfbeeld en gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’. Door kieskeurig te zijn over eten, te zeuren aan tafel of altijd aan de lijn te doen wordt de aandacht weggehaald bij de dingen waar het echt om gaat.

Wat is de boodschap achter het gedrag?

Iedere vorm van gedrag is een vorm van communicatie, de kunst is om samen met je kind dezelfde taal te spreken. Ik kan je daarbij helpen!

Kenmerken

Van verstoord eetgedrag

  • Eten of bewegen met als doel je gewicht te veranderen

  • Beslissingen rondom eten nemen o.b.v. calorieën en gewicht

  • Vertekend lichaamsbeeld, weinig zelfvertrouwen, laag zelfbeeld

  • Eetbuien of ‘cheat-days’ hebben

  • Maaltijden compenseren of overslaan

  • Strenge of onhaalbare regels rondom eten en bewegen

  • Schuldgevoel als er te veel gegeten of niet bewogen is

  • Heel snel eten, als het dan ‘mag’

  • Heel veel water drinken om geen honger te hebben

  • Alle lekkernijen overslaan op een feestelijke gelegenheid, ook als je daar eigenlijk wel zin in hebt

  • Selectief in soort, textuur, merk, geur, kleur…

  • Altijd honger of geen maat kunnen houden met ‘lekkere dingen’

  • Compenseren door te sporten, inclusief wandelen of andere activiteiten (zoals huishouden doen)

  • Slecht slapen

Eetstoornissen & verstoord eetgedrag

Ik ben gespecialiseerd in verstoord eetgedrag

Bij kinderen en volwassenen

Herken je een of meer van deze kenmerken? Wil je graag anders met eten, sporten of het gewicht omgaan? Ik ga je niet vertellen wat jij of je kind zou moeten eten! Wel kijken we samen naar wat jij kunt doen om je kind te helpen.

  • Eetproblematiek kan bij iedereen ontstaan, ongeacht leeftijd, gender, gewicht, afkomst, economische status of gezinssamenstelling.

Laat het me weten als je vragen hebt!

Heb je vragen

of wil je kennismaken?