Eetstoornissen

Wat houdt het in en wat kun je doen?

De diagnose eetstoornis krijg je niet zomaar. Het is een situatie die vaak een grote invloed heeft op iemands leven waarbij de eetstoornis een groot deel van het (eet-)gedrag bepaald, ongeacht het risico voor de fysieke en mentale gezondheid. Wanneer je zelf in zo’n situatie zit voelt het vaak als de enige manier om met de lastige wereld om je heen om te gaan of je hebt zelf helemaal niet in de gaten dat je niet zo gezond bezig bent. Het geeft houvast en een gevoel van controle, maar het is een situatie die niet werkbaar is voor de lange termijn.

Wanneer je niet zelf de persoon bent die hiermee worstelt, maar je ziet het gebeuren bij iemand die je lief hebt, dan is dat vaak nog lastiger. De informatie hieronder is bedoeld om je wat meer inzicht te geven in wat een eetstoornis precies is en wanneer je aan de bel zou kunnen trekken.

Eetstoornissen

Eetstoornis

De feiten en cijfers

Een eetstoornis is beschreven als een ‘psychische aandoening die het eetgedrag langere tijd verstoord en leidt tot schadelijke lichamelijke gevolgen en problemen in het sociaal en psychisch functioneren’. Officieel heb je pas een eetstoornis wanneer je aan de criteria van de DSM* voldoet en deze wordt vastgesteld door bijvoorbeeld een arts.

Wanneer je niet (volledig) voldoet aan deze criteria noemen we het een verstoord eetgedrag. Wat niet wil zeggen dat verstoord eetgedrag niet ernstig of belastend kan zijn!

Geschat wordt dat ca. 200.000 Nederlanders lijden aan een eetstoornis, waarvan ca. 100.000 tussen de 12 en 18 jaar oud zijn. Waarschijnlijk liggen de daadwerkelijke aantallen veel hoger aangezien niet alle gevallen bekend zijn en ca. 50% van de Nederlanders chronisch aan de lijn doet. Ook dit zien we steeds vaker bij (jonge) kinderen.

* Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Eetprobleem

Een eetstoornis gaat niet over gewicht!

Het gaat over gevoel en controle

Veel mensen denken bij de term ‘eetstoornis’ vaak aan de meer bekende varianten zoals Anorexia en Boulimia en dat het hierbij vooral gaat over afvallen. Het beeld hierbij is dat het gaat over zeer dunne personen, die weinig of helemaal niks eten en soms hun voeding compenseren met sporten, braken of laxeren. Minder bekend is het dat mensen met een eetstoornis niet altijd een extreem laag gewicht hebben, maar dat er veel verschillende varianten van eetstoornissen en mensen zijn. Door deze verschillen wordt een eetstoornis vaak niet of pas laat opgemerkt.

Wat alle eetstoornissen gemeen hebben met elkaar, is dat het eigenlijk niet over eten gaat. In de meeste gevallen gaat het voornamelijk over het ervaren van controle. Het eten is alleen de vorm waarin de behoefte aan controle zich uit. Wanneer je (extreem) met eten of je gewicht bezig bent hoef je namelijk even niet zoveel te voelen. Wat voor veel mensen een manier is om met het leven om te gaan. Je kunt een eetstoornis dan ook vergelijken met een verslaving.

Eetproblematiek kan bij iedereen ontstaan, ongeacht leeftijd, gender, gewicht, afkomst, economische status of gezinssamenstelling.

Mogelijke signalen

Van een eetstoornis

  • Angst om te eten of om aan te komen in gewicht

  • Altijd bezig met lijnen, calorieën tellen en de weegschaal

  • Vertekend lichaamsbeeld, weinig zelfvertrouwen, laag zelfbeeld
  • Eten weggooien, minder eten of eetbuien hebben en hierover liegen

  • Maaltijden compenseren of overslaan
  • Regels en rituelen rondom eten en bewegen
  • Extreme interesse in voeding

  • Schuldgevoel als er te veel gegeten of niet bewogen is

  • Treuzelen met eten of veel te snel eten
  • Te veel drinken of te weinig drinken
  • Niet met anderen/buitenshuis eten
  • Selectief in soort, textuur, merk, geur, kleur…
  • Geen honger of vergeten te eten
  • Toename van sporten, inclusief wandelen of andere activiteiten (zoals huishouden doen)
  • Niet kunnen stilzitten
  • Het altijd koud hebben, wijde kleding dragen om lichaam te camoufleren
  • Smoesjes als ‘ik heb al gegeten’ of ‘ik neem straks wel wat’

Eetstoornissen & verstoord eetgedrag

Ik kan je helpen!

Door te kijken naar de boodschap achter het gedrag

Herken je bij jezelf of iemand uit je gezin een of meer van de signalen en wil je weten wat je kunt doen? Wil je zelf graag anders met eten, sporten of je gewicht omgaan, of je kind hierbij helpen? Ik ga je niet vertellen wat jij (of je kind) zou moeten eten! Wel kijken we samen hoe je jouw gedrag kunt veranderen en wat ervoor nodig is om dat te doen. Hoe jij de regie terug kan krijgen over je gedrag.

Dit kan ik voor je doen

Heb je vragen

of wil je kennismaken?