Dik is geen gevoel

Veel mensen zeggen tegen mij dat ze zich dik voelen, maar eigenlijk kan dat helemaal niet! We zijn eraan gewend geraakt om gevoelens te beschrijven met uiterlijke kenmerken die feitelijk zijn vast te stellen, maar totaal niks met gevoel of zelfs maar met lichamelijke sensaties te maken hebben.

Dik is géén gevoel!

Ja, het is waar dat je feitelijk kunt vaststellen welk geslacht, leeftijd, haarkleur, gewicht, omvang, kleur ogen, hoeveelheid spiermassa, lichaamslengte, fysieke conditie en schoenmaat iemand heeft. Deze dingen kunnen handig en nuttig zijn om te weten, maar hebben op zich helemaal niets met gevoelens of emoties te maken!

Dat je een bepaalde omvang hebt kan er (zeker in deze tijd en maatschappij) zomaar voor zorgen dat je de overtuiging hebt dat je niet voldoet aan verwachtingen of niet goed genoeg bent. Wie wil er nou niet voldoen aan het perfecte plaatje? Dat je dan bepaalde emoties bij deze overtuigingen ervaart, zoals onzekerheid, verdriet, boosheid, angst, etc. dat is voor veel mensen een logisch gevolg. Zeker wanneer je ooit hebt geleerd dat bepaalde woorden een negatief oordeel hebben.

Dik is een woord van 3 letters

Voor mij persoonlijk is ‘dik’ lange tijd een woord geweest waar ik veel onzekerheid door ging voelen. Mijn gedachten draaiden op volle toeren, waardoor ik de behoefte kreeg om te zorgen dat ik me beter zou voelen. Dat zou vast lukken als ik minder dik zou zijn, want dan paste dat woord (met die nare bijklank) niet meer bij mij. Ik zorgde dat ik weer in mijn oude kleren zou passen, ging op dieet en sportte een tijdje meer dan ik gewend was.

Wanneer het dan gelukt was voelde ik me trots, maar helaas was dit nooit van lange duur. Ik viel altijd terug in mijn oude gedrag en werd weer voller, mijn natuurlijke vorm zeg maar. Een cirkel die voor heel veel mensen herkenbaar is en waar je vaak niet zomaar uitkomt.

En nu dan?

Ik ben een vrouw, van 43 jaar. Heb blauwe ogen, blond/bruin/grijs gemêleerd haar en een lichte huidskleur. Ik ben moeder, echtgenote, (schoon)zus, dochter, ondernemer, nichtje, buurvrouw, tante, diëtist, psychosociaal therapeut, zorgverlener, etc. Deze lijst kan nog eindeloos worden aangevuld als ik er langer over nadenk. Er zijn veel verschillende woorden die mijn feitelijke kenmerken kunnen beschrijven, wat heel handig is wanneer je aan anderen iets wilt uitleggen of dingen wilt vaststellen.

Maar hoe dat dan voelt? Geen idee!

Dat een woord bepaalde emoties bij je losmaakt is niet zo gek, dat is een gevolg van alles wat je hebt geleerd in je verleden en ook iets wat nooit helemaal weggaat. De kunst is nu net om het te zien en verder te laten: Dik is een woord en het maakt bij mij nog steeds van alles los, maar ik kan er tegenwoordig prima mee dealen. Meestal dan!

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!