Stress op de maag

Een andere uitleg van emotie-eten

Tegenwoordig hebben we er een naam voor “emotie-eten”. We zijn allemaal wel bekend met het principe dat mensen naar bepaald eten grijpen als ze stress ervaren. Meestal niet echt schadelijk, maar mensen voelen zich er vaak niet beter door en hebben erna last van een knagend schuldgevoel.

Lastig, maar niet perse een bedreiging voor de gezondheid

Wat veel lastiger is, dat is wanneer bij mensen de eetlust volledig verdwijnt door stress. Voor mensen die dat ervaren kan het enorm lastig zijn om de nodige voeding binnen te krijgen, omdat het lichaam helemaal op slot gaat. Dit kom ik veel tegen bij mijn cliënten en hun kinderen.

Zelf ken ik deze wel, ook voor mij is het een enorme opgave om voldoende te eten wanneer ik last heb van stress. Vaak heb ik best honger, maar totaal geen zin om te eten en de gedachte eraan maakt me vaak zelfs misselijk.

Ouders die dit bij hun kind zien gebeuren kunnen zich dan niet voorstellen hoe dat voor hun kind moet zijn. Zij herkennen het totaal niet en kunnen er ook niet zo goed in mee, wat behoorlijk lastige situaties kan opleveren als er weer gegeten moet worden.

Hoe dan?

Ze willen van mij dan graag tips om hun kind aan het eten te krijgen, maar helaas is het niet zo simpel. Want ondanks dat het voor jou een lastige situatie is, is het voor je kind nog vele malen ingewikkelder.

Ze hebben erg goed in de gaten dat ze hiermee “lastig” zijn en jullie bezorgd maken, dat helpt niet mee met de stress die ze al voelen. Wat ze mogen leren is dat ze de stress aankunnen, op een gezondere manier dan niet eten.

Toch een paar tips:

  1. Heb het niet meer over wat er wordt gegeten. Meestal helpt het niet om te horen dat het (nog steeds) niet voldoende is. Verwachtingen zijn er vaak al genoeg.
  2. Erken je gevoel vanuit jou, niet wat je kind je aandoet. Bijv: “Ik voel me machteloos, ik wil je zo graag helpen, maar weet niet hoe” i.p.v. “Deze situatie is wel erg moeilijk”
  3. Vraag wat de ander nodig heeft, jij kunt het waarschijnlijk niet verzinnen, want dat is een oplossing vanuit jou en die werkt misschien helemaal niet voor de ander.
  4. Wees geduldig! Vertrouwen terugwinnen duurt lang en kost veel energie. Het gaat met horten en stoten, dus een tegenvaller is te verwachten.
  5. Zoek hulp voor jezelf! Een situatie als deze is echt lastig, dat hoef je niet alleen te doen. Bovendien zie je vaak niet meer wat je kunt doen, iemand anders kijkt er fris tegenaan, dat helpt.

Wil je ook graag dat er iemand met je meekijkt? Laat het me weten!

Comments

Laat gerust een reactie achter!