Uit eten met kinderen

Veel mensen vinden uit eten gaan met het hele gezin eigenlijk helemaal niet zo leuk. Ze gaan liever met vrienden of alleen met hun partner. Lekker rustig! Die kids laten ze liever thuis bij de oppas. Die vervelen zich toch snel en kunnen zich echt niet gedragen in dat restaurant. Wat mij betreft best jammer, wanneer je er zelf van houdt om lekker buiten de deur te eten en dit niet met je kinderen kan delen.

Je kinderen leren in een restaurant andere smaken en gerechten kennen dan thuis en het kan een hele ervaring zijn om eens allemaal tegelijk aan tafel te zitten, zonder dat er moet worden gekookt. Het is een uitgelezen kans om met elkaar te verbinden aan tafel, toch?!

Voor veel ouders is dit echter helemaal niet zo leuk. Het is snel ongezellig wanneer de kinderen niet stil kunnen zitten en ze zich gaan vervelen. Het kan enorm gênant zijn om daar te moeten zitten en je kids maken het jouw weer eens extra moeilijk. Dit moest toch leuk zijn!!

“Ik schaam me dan kapot, dat is echt na 10 minuten al niet meer leuk!” 

Dit ongemak gaan ouders dan ook graag uit de weg, ze gaan niet meer uit eten of alleen nog zonder kinderen. Op zich is het natuurlijk erg belangrijk dat jij en je partner samen ook leuke dingen doen zonder kinderen. Het gevoel dat jij er eindelijk even uit mag, zonder dat die kids meemoeten kan heerlijk zijn, zeker als ze nog jong zijn. Ik vond die periode zelf ook best zwaar.

Kinderen kunnen zich alleen buitengesloten voelen wanneer ze nooit mee mogen naar dat ene ding waar jullie samen zo van genieten. En ze pikken het altijd op wanneer jij de verbinding met hen even niet zoekt, omdat het simpelweg even teveel van je vraagt op dat moment. Dan worden ze vervelend. Misschien niet als jij weg bent, maar juist als je weer thuiskomt.

Verbinden is belangrijk

Vaak hoor je dan dat ouders alleen dingen doen met hun kinderen waarbij de kinderen het sowieso leuk gaan vinden (is overigens nooit een garantie, maar goed). Dus ouders klimmen wat af in de rekken en kleien wat heen. Helemaal in de wereld van het kind. Echt leuk!

“Als de kinderen het leuk hebben, dan hebben wij het ook fijn.”

Het is voor een kind enorm leerzaam en verbindend als deze mee mag in jouw wereld. Dat ze zien hoe die grote mensen wereld werkt en dat ze daar ook bijhoren. Dat ze het soms een beetje saai vinden, dat kan. Dat is dan een heel mooi leermoment, want dit is belangrijk voor jou en je partner. Het leven is niet altijd leuk of spannend, het is ook wel eens saai en dat mag. Je past je soms aan anderen aan en dat gaat niet alleen van ouder naar kind. Ook ouders mogen ruimte vragen voor dingen die zij belangrijk vinden.

Gaan met die banaan

Kinderen mogen uiteraard kind zijn en het is wel handig om je verwachtingen aan te passen. Dus 5 gangen in een sterren restaurant zou ik ook niet direct aanraden, maar het hoeft zeker niet altijd fastfood met een speeltuin te zijn. Er kan een spelletje, boekje of tekenspul mee voor tijdens het wachten (liever geen schermpje) en verder zit je daar gewoon. Samen. Wie weet wordt het nog gezellig ook nog!

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!