Het is vakantie, dus nu mag het!

Bij ons begint vandaag officieel de schoolvakantie. Het ene kind gaat naar 4 HAVO en de andere gaat naar de brugklas. Ze hebben beiden al twee rare weken, dus de vakantie is eigenlijk al begonnen. Voor veel mensen, ook voor ons, betekent deze periode dat er een ander ritme is in het gezin en dat is prettig, toch?!

Wij ervaren altijd meer ontspanning, we hoeven niet zo vroeg op te staan en hoeven niet op een bepaalde tijd te eten in de avond. Er is meer ruimte voor elkaar. En hoewel we normaal iedere dag samen proberen te eten, met aandacht, merken we toch dat we elkaar gemist hebben door het jaar heen. Iedereen heeft dan zijn eigen dingen en dat is goed, maar er is nu weer wat meer rust.

Wat ik rondom de vakanties vaak hoor, is dat er in het gezin niet alleen meer ontspanning komt, maar dat er ook ineens van alles gebeurt met het eetpatroon. Er kunnen ‘ineens’ ijsjes gegeten worden en er ‘mag’ vaker patat.

Nu is het vakantie, dus nu mag het!

Wat is het zonde als je voedingskeuzes van je vakantie moet laten afhangen. Dat je alleen in je vakantie jezelf de ruimte geeft om de dingen te eten die je echt heel lekker vindt. Dat kennen wij in ons gezin niet zo. Als we zin hebben om te snoepen, dan kan dat altijd en als we honger hebben dan eten we tot we voldaan zijn.

Deze les vind ik erg belangrijk om aan mijn kinderen te leren: Dat eten een basisbehoefte is om goed voor je lichaam te zorgen en dat je daar gewoon van mag genieten, niet alleen in je vakantie. Sterker nog, in de vakantie is het ook belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en dat betekent dat er goed en voldoende gegeten mag worden. Iedere dag!

Het grote risico van de vakantie

Wat het grootste risico is van ‘alleen in de vakantie mogen snoepen’ is dat het een soort verboden vrucht wordt. Dus dat ijsjes en patat een emotionele lading krijgen waardoor ze aantrekkelijker worden om te gebruiken als troost of afleiding bij verdriet of andere emoties. Eten en emoties horen bij elkaar, dat is inderdaad zo, maar dat kun je dus versterken of wat meer neutraliseren.

Door zonder oordeel te mogen eten waar je zin in hebt, naast dat je er bewust voor kiest om goed voor je lichaam te zorgen kun je een heel gezonde relatie met eten en je lichaam ontwikkelen. Dat is wat ik iedereen gun, niet alleen mijn kinderen.

Dus geniet van de vakantie en eet waar je zin in hebt. Zorg dat je weer helemaal opgeladen aan het nieuwe werk-/schooljaar kunt beginnen en maak vooral veel nieuwe herinneringen.

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!