Lisa 8 jaar

Huisbezoek bij Lisa:

“Zie je nu wat ze doet? Als we ergens zijn dan gaat ze altijd zo raar doen! Dansen, klimmen, zingen, maakt niet uit. Als ze de aandacht maar krijgt. Kun je toch nergens mee naartoe nemen dat kind.”

Moeder zit bij mij en doet enorm haar best om niet te laten merken dat Lisa haar aandacht volledig opslorpt. Ze geeft haar geen directe aandacht, reageert naar mij op haar gedrag en probeert tevergeefs met mij een gesprek te voeren dat ergens naartoe gaat.

Tenslotte zit ze hier voor Lisa, net als bij al die andere zorgverleners. Lisa is al bij een kindercoach (voor haar zelfvertrouwen), een fysiotherapeut (want ze is hypermobiel), logopedie (lezen gaat ook al niet) en nu ook nog bij mij als kinderdiëtist, want Lisa eet ook niet goed.

“Ze is niet helemaal goed in elkaar gezet zeg maar.”

Moeder doet uitspraken waar ik van schrik. Ze is duidelijk moe van alles wat ze al voor Lisa heeft “moeten” doen en wil gewoon dat haar kind niet zo gek doet en zich eens gedraagt als ze ergens zijn.

Als we inzoomen op hoe het gezin draait blijkt dat Lisa altijd alleen met haar vader eet, want moeder is dan aan het werk. Als ze tijd met haar moeder doorbrengt dan is het vaak op weg naar school of naar de een of andere hulpverlener, niet de meest gezellige momenten. Ook blijkt moeder altijd op dieet te zijn, dus als er gegeten wordt is het meestal erg beladen.

Moeder blijkt heel veroordelend over zichzelf te zijn en haar lichaam, ook baalt ze ontzettend van haar werk. Ze verliest veel energie aan het voltooien van al haar verplichtingen en dat is voor haar erg zwaar.

Samen met moeder heb ik gekeken naar wat ze anders zou willen voor zichzelf en in hoeverre dat haalbaar is. De dingen waar ze niks aan kan veranderen (zoals het gedrag van Lisa) heeft ze geleerd te zien als iets anders dan alleen maar storend.

Doordat moeder minder veroordelend kan zijn over zichzelf en Lisa, heeft Lisa minder de behoefte om het ongemak van moeder weg te dansen. Samen proberen ze er wat van te maken en één hulpverlener tegelijk. Met Lisa is niks mis, ze heeft alleen een beetje hulp nodig bij het lezen en verder zien ze het wel.

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!