Samen eten, gezellig?!

Samen eten is het fijnste wat er is…..toch?!
Voor veel mensen is dat helaas niet het geval. Voor ouders die ik spreek voelt het vaak als een enorme opgave om aan alle verwachtingen te voldoen die er zijn en dan ook nog geduldig en liefdevol blijven naar je gezin. Verwachtingen vanuit de maatschappij, consultatie bureau of school, social media, grootouders, de buren, werkgever, sportvereniging en niet te vergeten de ouders zelf.

Het kan zomaar voelen alsof je enorm faalt als ouder, wanneer je niet iedere dag je kind een zelf gemaakte, gezonde maaltijd voorschotelt wat je kind dan ook nog eens dankbaar en met smaak opeet. Pfoe, wat een strijd. En dat krijg je dan ook nog eens na een dag hard werken in een baan die eigenlijk best veel van je vraagt…..

Bij mij komen ouders vaak met de vraag hoe ze hun kind aan het eten krijgen. Ik snap dat je dat heel graag wilt weten en dat je van mij als kinderdiëtist een snelle en makkelijke oplossing verwacht. Helaas, was het maar zo gemakkelijk dat er een duidelijk regelboekje klaar lag voor iets kleins en simpels, waar ik je kind in kon duwen zodat het gewoon gaat eten op het moment dat jij eigenlijk geen ruimte ervaart voor ‘gedoe’.

Ik weet heel goed wat de impact kan zijn van gedoe rondom eten en aan tafel bij je gezin. Daar kun je veel last van hebben en het kan veel energie kosten, maar dat hoeft niet!

De oplossing hiervoor zit hem dan ook niet in het meer sturen van je kind, maar in het kijken naar jezelf. Dat klinkt misschien gek, maar kinderen laten op de meest bijzondere manieren zien dat er iets niet lekker loopt. Bij jou of henzelf. Je kind is alleen nog niet in staat om de juiste manier te vinden om met zijn onrust om te gaan en heeft jou daarbij nodig.

Op die momenten helpt het meestal niet om strenger te zijn en die gezonde maaltijd erdoor te duwen. Wat wel werkt? Verbinding maken met je kind en er voor je kind zijn, met al je aandacht. Echter is verbinden met een ander pas mogelijk als je dit ook met jezelf kunt.

Wil jij graag weten wat je kunt doen? Laat het me weten!

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!