Ik lust geen groenten!

In mijn praktijk kom ik voldoende voorbeelden tegen van mensen die sterke overtuigingen hebben over eten. Zo ken ik kinderen die bijna niks eten (behalve een boterham met chocopasta), iemand die zijn hele leven niks lust zonder dat er appelmoes bij zit en situaties waar het vaak op schreeuwen en straf uitloopt, omdat de groenten weer eens niet opgegeten worden. Ook zijn er vaak regels over hoeveel er gegeten moet of mag worden en wat ‘goed’ is voor je.

Zelf ben ik dol op groenten en dat heeft niet zoveel te maken met het feit dat ze gezond zijn of dat er weinig calorieën in zitten. Ik vind dat groenten vaak zorgen voor een lekkere balans en variatie in de maaltijd, net als dat bijvoorbeeld rijst/pasta of een stukje kip/vis/iets anders dat doet. Zo ben ik er ook dol op als er een dikke klodder mayo of knoflooksaus o.i.d. bij zit.

“Maar dat is toch niet gezond?”

Nee, niet als je er liters van eet elke week. Maar eerlijk gezegd is een overdaad aan groenten ook niet goed voor je!

Groenten eten

Vaak zit de focus enorm op dat wat er niet (helemaal) goed gaat en daardoor ontstaat er spanning, stress en frustratie. Zeker wanneer het om kinderen gaat vinden ouders het vaak erg lastig om de regels een beetje te laten vieren als het om eten gaat. Met deze ouders kijk ik dan naar het stapje dat ze kunnen maken door iets toe te voegen en met positiviteit te reageren, niet door iets weg te laten en te mopperen.

Als voorbeeld: Ooit had ik een discussie met een fysiotherapeut over het gebruik van de elektrische fiets. Dat was maar onzin, je moest gewoon fietsen! Maar eerlijk is eerlijk: als ik gewoon moet fietsen, dan fiets ik niet. Dan neem ik de auto of de bus, of ik ga niet.

Dus wat is dan beter? Fietsen op een elektrische fiets of niet fietsen

En dat vind ik dus ook met groenten: Het geeft alleen maar stress als je ze moet eten wanneer je ze niet lekker vindt, dus hoe kun je ze lekker maken. En kun je er (zeker als ouder) ok mee zijn als er wel groente wordt gegeten, maar niet ‘voldoende’?

Die strenge overtuigingen en regels zitten vaak meer in de weg dan dat ze je verder helpen. Is dat lastig voor je? Snap ik! Heb ik zelf ook lang mee gevochten. Ik kijk graag een keer met je mee over welk haalbaar stapje jullie als gezin kunnen zetten.

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!