Strenge regels werken niet

Vaak hebben mensen veel regels, maar eigenlijk kunnen we er helemaal niet zo goed mee omgaan. We leggen ze onszelf en anderen op in een poging controle te krijgen over een situatie, vooral als we onvrede of angst ervaren zijn we gevoelig voor regels. De grap is alleen dat wanneer mensen lekker in hun vel zitten, ze veel minder regels nodig hebben.

Verschillende regels

Zo zijn er regels die we zó belangrijk vinden dat we ze “wetten” noemen, er zijn spelregels bij sporten, verkeersregels, dieetregels en opvoed-regels. Ook zijn er ongeschreven regels die we dan “normen” noemen zoals omgangsnormen en fatsoensnormen. Iedereen kent ze wel: regels en normen op de werkvloer, in de familie en binnen een sociale kring zoals bij vrienden, noem maar op! “Wij zorgen altijd voor wat lekkers bij de koffie” of “3x per week sporten is belangrijk”.

En om het lekker nog moeilijker te maken zijn alle regels en normen in iedere situatie nét een beetje anders en gaat iedereen er op een andere manier mee om. Het vraagt dus constant een aanpassing van iedereen om af te tasten wat de regels zijn en hoe je ze moet toepassen.
Vreselijk vermoeiend en stiekem vaak ook zinloos….!

Hoewel we allemaal denken dat deze regels ons op de rails en bij de les houden, zorgen ze er vaak voor dat we juist behoefte hebben om buiten de lijntjes te kleuren. Hoe strakker de kaders hoe meer we erbuiten willen. Als voorbeeld: Je volgt een heel streng dieet (te weinig energie, constant honger, veel te hard sporten en geen ruimte voor iets “lekkers”) hoe interessant is die reep chocolade dan? Als je er al aan denkt loopt het water je in de mond en kun je niets anders dan hem he-le-maal op eten en (als je erg streng bent geweest) een hele zak chips erbij. Herken je dit?

Heel gezond en hoort bij de ontwikkeling van mensen

Bij mensen tussen de ca. 10 en 16 jaar noemen we dit de pubertijd (vertel mij wat, ik heb twee thuis). Dan breek je los van de regels en kaders die je ouders voor je bepaald hebben, om je eigen pad te vinden. Tijdens de pubertijd leren jonge mensen contact te maken met hun eigen gevoel en gedachten over hun eigen leven. Heel gezond en hoort bij de ontwikkeling van mensen. Op deze manier kan een individu ook echt zijn eigen wensen en behoeftes in kaart brengen. Die kaders van je ouders zijn belangrijk als je klein bent, maar om later in het leven stevig in de schoenen te kunnen staan, heb je die pubertijd nou eenmaal nodig! Vaak zie je juist bij strengere ouders de “vervelendste” pubers, die hebben meer te ontdekken en los te maken.

Om een of andere reden vinden we het echter in andere situaties (bijv. later in het leven of op de werkvloer) rebels, ongepast en raar als iemand zich echt anders gedraagt dan dat we het liefst zouden zien of “hoe het hoort”. Tenzij het rond je 40ste gebeurt, dan valt het weer onder de midlifecrisis en mag het tot een zekere hoogte ook nog.

We zitten vast in onze kaders

Worden we intussen niet zo ontzettend in kaders, verwachtingen en regels geforceerd (door onze omgeving én onszelf), dat we niet meer voelen wat we nou eigenlijk zelf écht belangrijk vinden? Leven we niet alleen maar vanuit ons hoofd? Is het dan ook niet wachten tot onze innerlijke puber zich laat zien en alle regels aan zijn laars lapt om eindelijk zijn eigen weg te mogen volgen? Veel mensen geven deze puber dan de ruimte in de vorm van een cheat-dag die een week wordt, of een woede uitbarsting tegen een partner (die er meestal niks mee te maken heeft) over iets zinloos als een wc-bril of het dopje van de tandpasta.

Zou het niet heerlijk zijn om minder regels voor jezelf te hebben en meer vanuit je gevoel te leven? Dus niet bedenken wat je verstandig, passend of fatsoenlijk zou vinden, maar veel meer vanuit je “innerlijke weten” te handelen, zonder te hoeven verantwoorden aan jezelf, je vrienden, familie of voetbalvereniging waarom je iets doet?

Dit betekent niet dat je als een kip zonder kop alles maar impulsief gaat doen, he?!

Het geeft je alleen een betere motivatie en reden om keuzes te maken in het leven. Wanneer je beter achter je eigen gevoel kan leren staan en je keuzes baseert op dat wat jij in je hart voelt dat je moet doen, heb je nog weinig regels nodig om op je pad te blijven en houdt je meer energie over om leuke dingen te doen.

Meer weten?

Wil jij ook leren hoe je meer jezelf kunt zijn, met minder regels en meer vrijheid?
Stuur me een bericht, wellicht kan ik je helpen.

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!