Bente 15 jaar

Het is druk in haar hoofd

Bente zit in de 4de van de HAVO. Ze doet het eigenlijk heel goed op school, maar toch ervaart ze veel stress. Ze zit tenslotte in het pre-examen jaar en het voelt alsof het dit jaar allemaal veel zwaarder weegt. Bente deed de eerste 3 jaar van de HAVO met 2 vingers in de neus, maar dat is natuurlijk geen garantie voor een mooi diploma.

Wanneer ik met Bente start slaapt ze slecht en heeft ze erg vaak geen honger. Ze vergeet vaak te eten en dat is inmiddels best zichtbaar. Ze is volgens haar moeder een stuk dunner dan ze was en neemt vaak haar broodtrommel weer vol mee naar huis. Ondanks dat ze ver moet fietsen en niet zo veel slaapt voelt ze niet dat ze er last van heeft.

Al snel is duidelijk dat Bente zich makkelijk veel zorgen maakt, ze wil het graag goed doen op school. Nou, ja. Eigenlijk wil ze het overal goed doen.

“Maar het lukt me vaak niet om te beginnen aan dat wat ik moet doen. Dan is het allemaal zo veel, ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen.”

Moeder doet haar best. Ze zorgt dat er voldoende eten mee naar school gaat, dat er iemand thuis is als Bente uit school komt en dat er een gezonde maaltijd op tafel komt in de avond. Maar ze maakt zich enorm zorgen.

“Wat ik ook doe of zeg, ze eet gewoon niet genoeg! Dat kan toch eigenlijk niet? Kijk dan ze wordt zo dun, ik maak me echt wel zorgen!”

Dat begrijp ik heel goed! Het is ontzettend moeilijk om te zien dat het bij je kind niet helemaal loopt zoals jij zou willen. Je kunt er heel veel last van hebben als jij weet hoe het werkt en jij je kind niet kunt helpen.

Aan de slag!

Bente heeft hard gewerkt en geoefend met de vaardigheden die ik haar mocht leren. Ze kan steeds beter een rustige plek in haar hoofd vinden en met een afstand kijken naar de storm die haar zo verlamd. Het lukt haar steeds beter om zinvolle stapjes te zetten en haar schoolwerk in stukjes te knippen waardoor het overzichtelijker wordt en ze minder stress ervaart. Ze heeft er weer vertrouwen in dat het haar wel gaat lukken, dat examen!!

En moeder?

De moeder van Bente heeft ook veel geleerd! Zij heeft een eigen traject bij me gevolgd, om te leren onderscheiden welke emoties van haar zijn en welke van Bente. Dat emoties er mogen zijn, maar dat ze niet je gedrag hoeven te bepalen. Ze heeft weer helder wat voor moeder ze wil zijn en wat ze voor Bente kan doen. Om op die manier een veilige basis voor haar dochter te kunnen zijn wanneer die het even niet meer alleen kan.

Herken jij je kind of jezelf hierin? Laat het me weten!

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!