Zien eten doet eten

Stel, je hebt kinderen en je eet regelmatig samen een maaltijd, maar het is lastig, want jij bent op dieet. Tenslotte moeten er bij jou wel écht nog wat kilo’s af, toch?! Nee, dít wil je voor je kinderen zeker niet, zij zijn goed zoals ze zijn! Je wilt dat zij wél goed eten, niet zoals jij dat altijd hebt gedaan. Je moet er niet aan denken dat ze iets tekort komen, of net als jij een haat-liefde relatie met eten krijgen als ze wat groter zijn. Dat gedoe met dat eten altijd, dat gun je ze niet.

Dus je kookt een maaltijd voor hen en voor jezelf dan maar wat anders, want tja “dit is wat er nu nodig is.” Jij zit niet lekker in je vel en dat wil je natuurlijk niet!! Je voelt je ongezond en te zwaar, wat niet past in het beeld dat jij van jezelf hebt. Uiteraard is het maar tijdelijk, tot je op het gewicht bent dat je wilt bereiken…….. Alleen, kom je daar ooit? Welk gewicht is dat dan? En wat als je er nooit komt?

Wist je dat…

…kinderen, in hun opvoeding, het meeste niet leren door te luisteren naar wat je ze vertelt: “Wel gezond eten, hoor! Dat is belangrijk om goed te kunnen groeien.” Nee, kinderen leren voornamelijk, door het gedrag van hun rolmodellen te imiteren. Ze kijken wat jij als ouder doet en doen dat dan na: het gewenste gedrag, maar ook het minder gewenste gedrag. Oftewel zien eten doet eten, of in dit geval: Niet eten.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je kinderen voor de gek zou kunnen houden. Door ze te vertellen dat jij het heerlijk vindt om nooit koolhydraten te eten en alleen magere kip met broccoli. Dat je daarom voor jezelf wat anders klaarmaakt. Alleen, als dat niet werkelijk zo is, dan val je toch écht door de mand.

Kinderen hebben het feilloos in de gaten als je ze iets vertelt dat niet klopt met de werkelijkheid. Ze pikken het op aan je gezichtsuitdrukking, je houding, je energie, waar je ogen naar afdwalen, hoe je stem klinkt en aan de woorden die je kiest. Die antenne zit eigenlijk in ieder mens. Dat is onze intuïtie. Mensen leren op die manier hoe zich te gedragen om in een groep te passen, of situaties veilig zijn, wie er te vertrouwen is en wie niet. Een heel belangrijke antenne dus!

Zien eten doet eten

Het is een oeroud overlevingsmechanisme, waar je erg veel aan kunt hebben! Om aan te kunnen voelen of je dingen aan het doen bent die voor jou belangrijk zijn, of je de juiste partner kiest en natuurlijk of je eet wat je lichaam nodig heeft. Alleen worden veel mensen hier niet meer zo goed in getraind als ze ouder worden. We leren het af, doordat ons veel dingen worden verteld die niet helemaal kloppen met wat we aanvoelen en zien. Ons brein wordt geleerd het over te nemen van onze antenne.

Als maar vaak genoeg (zeker als kind) tegen je wordt gezegd dat het niet klopt wat je ziet en voelt, dan is het maar beter dat gevoel niet meer te vertrouwen, toch?! Beter om dan te luisteren naar wat er wordt gezegd, al voel je misschien wat anders. Vanzelf ga je dat dan nog geloven ook!

Jij bent het waard!

Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze laten zien hoe ze over zichzelf denken en wat ze daarbij voelen. En laat dat nu net zijn wat anderen wat andere mensen (ook je eigen kinderen) van je oppikken met die antenne. Dus niet het masker dat je opzet, maar het ware gevoel dat daarachter zit.

Je kent het vast wel dat iemand de kamer binnenloopt en je voelt daar iets bij: het kan weerstand zijn, bewondering of wat anders. Het heeft vaak niks te maken met het uiterlijk, maar met een houding of ‘vibe’. Vaak is het in eerste instantie niet te plaatsen in een oordeel als ‘goed of fout’, maar gewoon iets dat je oppikt.

Hoe is dat bij jou?

Dus wil je graag dat jouw kinderen niet alleen gezond leren eten, maar ook een gezonde relatie hebben met eten, met zichzelf? Dan kan het helpen om te beginnen met je eigen relatie met eten. Kun je flexibel zijn met regels en genieten van eten, ben je goed genoeg zoals je bent? Bekijk eens goed of jij jouw lichaam liefdevol voedt met alles wat het nodig heeft om gezond te blijven, dus ook liefdevolle gedachten en aandacht.

Dan en alleen dan kan jij je kind leren hoe dat moet (dat goed voor jezelf zorgen) en kan het later goed voelen wat het nodig heeft, niet alleen wat betreft eten.

Meer weten?

Herken jij je in dit verhaal en wil je daar eens induiken?
Wil je graag weten of jij een gezonde relatie hebt met eten?

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!