Puur en gezond eten met Your Nature

We willen graag grip op onze gezondheid krijgen en verzinnen trucs om de natuur te slim af te zijn, tenminste dat proberen we. Er zijn inmiddels vele richtlijnen en schema’s die ons zouden moeten helpen bij het gezonder eten, maar ik kom veel cliënten tegen die door de regels het bos niet meer zien en volledig in de war zijn m.b.t. hun voeding. Gezond eten is op zich niet zo moeilijk, maar het wordt wel onnodig moeilijk gemaakt.

Wat is belangrijk voor een gezond lichaam?

Al langer is bekend dat we met zijn allen niet méér zijn gaan eten, maar wel ongezonder worden. Dit komt onder andere door ongezondere voeding, veel meer stress en veel minder beweging. Als gevolg hiervan hebben we vaker en meer medicatie nodig, omdat ons lichaam het simpelweg niet meer alleen kan! Door een tekort aan vitamines en voldoende goede voedingstoffen (zoals goede vetten en vezels) raakt ons hele systeem in de war en wordt het ziek. Zoals bijv. in dit artikel over dat het veelvuldig eten van ultra bewerkt voedsel bijdraagt aan de ontwikkeling van dementie.

Schijf van vijf

Al sinds mijn studie voeding & diëtetiek stoei ik een beetje met de schijf van vijf. Hiermee maakt het Voedingscentrum een vertaalslag naar een gezond voedingspatroon voor de gemiddelde Nederlander. Deze vertaalslag is gebaseerd op wetenschappelijke adviezen van de Gezondheidsraad (richtlijnen goede voeding), waarin staat aangegeven wat volgens de actuele stand van de wetenschap de meest gezonde voeding is.

In deze vertaalslag is ruimte voor producten die in mijn ogen niet zo gezond zijn, zoals light frisdrank en magere (zuivel) producten. Het zijn producten die erg bewerkt zijn, of zelfs helemaal in een fabriek zijn gemaakt, waardoor ze minder calorieën bevatten. Hierdoor worden ze door veel mensen veelvuldig gebruikt.

PuurGezond

Nu heb ik kort geleden kennis mogen maken met de dames van PuurGezond. De diëtisten en voedingswetenschappers van PuurGezond hebben een eigen vertaalslag gemaakt vanuit diezelfde wetenschappelijke inzichten van de Gezondheidsraad. Alleen leggen zij de nadruk op natuurlijke producten, meer plantaardig en gezonde vetten. Heel veel groente en fruit, beperkt dierlijke producten, alles puur natuur met ruimte voor uitzonderingen en veel bewegen (liefst buiten).

Ik heb dan ook besloten om me aan te sluiten bij het netwerk van PuurGezond en verwijs je dan ook graag naar hun site voor lekkere recepten.

Meer weten?

Wil jij meer weten over Puur en gezond eten? Of wil in gesprek gaan met mij over waarom het je nog niet gelukt is je gedrag aan te passen naar een gezonder leefpatroon?

Gerelateerde berichten

Comments

Laat gerust een reactie achter!