Leven met aandacht

Vorige week betrapte ik mezelf erop dat ik een stuk chocolade aan het eten was, terwijl ik naar muziek luisterde en ook op Instagram bezig was. Ik kwam tot de conclusie dat ik zowel de muziek als de chocolade eigenlijk niet eens bewust opmerkte. De chocolade ging dus gewoon mijn mond in en de muziek maakte de ruimte minder stil, maar ik heb van beide niet bewust genoten. Overkomt jou dit ook wel eens?

Voor veel mensen zal dit wel eens het geval zijn en dat is natuurlijk ook niet zo erg, het is alleen jammer. “Jammer van de calorieën” hoor ik jullie denken, maar dat bedoel ik helemaal niet. Als jullie me een beetje volgen dan weet je ook inmiddels dat ik het tellen van calorieën geen goed idee vind.

Nee, jammer van het missen van mooie dingen: Het met plezier luisteren naar mooie muziek, zodat je ziel wordt geraakt. Dat je mag voelen waar liedjes over gaan en het waarnemen wat dat met je doet. En het genot van de smaak van chocolade. De intense, pure chocolade met zeezout en amandel waar ik enorm van kan genieten, normaal gesproken.

Ik heb het gemist!

Gelukkig heb ik meestal niet zo veel last van FOMO (Fear Of Missing Out => het gevoel dat je niet alles kan meemaken en niet kan kiezen). Meestal kan ik goed kiezen en dingen bewust doen )of niet), maar dit viel me wel op. Ik vond het jammer dat mijn hoofd blijkbaar zo druk bezig was dat ik me liet verleiden het allemaal tegelijk te doen.

Wanneer je aan het werk bent is het vaak wel lekker deze “flow”. Als je werkt en meerdere dingen tegelijk doet, zonder dat je er heel veel over na hoeft te denken, gaat je werk vaak vanzelf. De dag vliegt dan vaak om en voor je het weet ben je weer thuis. Dat kan best prettig zijn, vaak krijg je dan ook veel gedaan.

Zit je in een flow

Deze flow ken ik ook als ik bijv. ga zitten om een blog te schrijven en het verhaal rolt dan zo mijn hoofd uit in woorden op het computerscherm. Echt heerlijk! Het kan dan soms lastig zijn om hier weer uit te komen om met aandacht te doen wat je belangrijk vindt. Dan is die flow minder fijn.

We hebben de neiging om te blijven hangen in ons werk en het mee naar huis te nemen. Waardoor we gedurende de avond (het weekend of zelfs in de vakantie) niet bewust meemaken wat we eten en doen en wat onze lieve gezinsleden ons vertellen.

Leven met aandacht

Wil je meer uit je dag halen, zorg dan voor aandacht bij de dingen die je doet. Dat is in het begin een beetje wennen, want misschien doe je dat nu nog niet. Begin daarom ook met iets kleins, hier twee dingen waar je mee zou kunnen beginnen, om eens te kijken of het je wat brengt. Alsof je iets nog niet eerder gedaan hebt en voor het eerst dit gaat ervaren. Een beetje zoals wijnproevers dat doen bij het beoordelen van een nieuwe wijn.

Bewust eten

 • Ga aan tafel zitten zonder afleiding (tv, telefoon, boekje, etc)
 • Kijk eens naar de setting waar je bent (hoe is de ruimte, is de tafel gedekt, wie zitten er allemaal bij je aan tafel)
 • Hoeveel honger heb je en wat voel je precies, sta hier even bij stil
 • Wat krijg je te eten (hoe ziet het eten eruit, ruikt het aangenaam, hoe voelt het in je mond)
 • Kauw met aandacht, rustig en bewust. Slik het pas door als het echt goed gekauwd is

Aankleden 

 • Voordat je de kleding van vandaag aantrekt, bekijk het eens. Wat is de reden dat je deze kleding kiest, vind je het mooi, kies je voor comfort of is het een soort kostuum.
 • Ruik er eens aan, is het fris
 • Wat doen de kleuren met je, geven ze je bepaalde gevoelens van vreugde, status of zakelijkheid.
 • Trek het rustig aan, voel hoe de stof de huid van je lichaam streelt. Is het hard of zacht, warm of koud
 • Wanneer het aan is voel dan eens hoe comfortabel het voelt. Zit het strak of knelt het ergens, wil je dit aanhouden of toch liever wisselen
 • Herhaal dit bij zoveel kledingstukken als je wilt

Het kan even wennen zijn, maar probeer het eens uit. Misschien kom je erachter wat je altijd gemist hebt aan bijzondere ervaringen in de meest basale handelingen van alle dag, wie zal het zeggen.

Meer weten?

Wil je graag meer bewust door het leven gaan, maar vind je het lastig om dat alleen te doen?
Wil jij meer leven met aandacht? Laat het me weten!

Comments

Laat gerust een reactie achter!